Cataract

Aandoening

De doorschijnende lens in het menselijk oog bevindt zich achter de pupil. De functie van deze lens is om het licht te concentreren op het netvlies. Men spreekt van cataract(staar) wanneer de lens troebel, en de beelden wazig worden. Oorzaken zijn ouderdom, diabetes, cortisonegebruik…

Cataract ontwikkelt  zich meestal zeer geleidelijk aan over de jaren maar soms kan het proces sneller gaan, vooral het zicht in de verte wordt waziger met lichtschuwheid.

Wanneer u belemmert wordt in uw dagelijkse activiteiten  zal Dr De Brauwer samen met u een behandeling overwegen.

https://www.braille.be/nl/documentatie/oogaandoeningen/cataract

Opsporing

Cataract wordt meestal opgespoord tijdens een routineconsultatie of wanneer u een afspraak maakt voor klachten van visusdaling .

Mocht Dr De Brauwer cataract vaststellen en in overleg met u cataractchirurgie voorstellen dan zal u een nieuwe afspraak maken voor de vooronderzoeken.

Vooronderzoeken cataract: link

Behandeling

Er bestaat geen medicatie die cataract kan voorkomen of behandelen. De enige behandeling is een chirurgische ingreep(phaco-emulsificatie) waarbij men via een heel kleine insnede in het oog de troebele lens van de patiënt verwijdert en vervangt door een kunstlens(lensimplant).


Meer items
Cataract

Cataract

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x